Voihan Elämä!

En minä tiedä onko se vain kylähullujen ja vanhempien ihmisten oikeus, mutta koen itsekseen puhumisen auttavan, selkeyttävän ajatuksia. Että kun tätä kirjoitusta aloittelin ja aiheita sekä otsikoita pallottelin, meni dialogi päässäni jotenkin näin:

Ihan(an) kamala laidunkausiWau. Kiinnostuksen kivireki.

Aluksi oli lato, pelto ja hiki eli harvaseinäisestä ladosta orivarsojen talliksiKetä kiinnostaa?!

Teininkäsittelyopas – Jaa-a. Näinköhän minä sitten kuitenkaan olen oikea ihminen tällaisia neuvoja jakelemaan, lapseni kun kaikki kolme ovat jossain vaiheessa teiniyttään olleet hetken aikaa lastenkodissa..

Suomenhevonen ja suomalainen nainenEhkäpä? Samanlaisia saatanan jääriä molemmat [kysykää vaikka perheeltäni..]

Kertomus talliyrittäjän burnoutista ja siitä miten norjalainen ranta siihen liittyyKyllä. Tästä tahdon joskus kertoa.

Kehittymisestä eli epämukavuusalueista ja niille menemisestäKyllä. Kunhan ensin keksin itselleni sopivat haasteet sekä aikataulut, että voin ne julkisesti täällä huutaa.

Muttamutta. Minä nyt kuitenkin päädyin kirjailemaan täällä asumisesta. Seitsemän vuotta sitten Espoosta tänne muuttaneena. Miltä on tuntunut asua maalaiskunnassa, peltojen keskellä, tässä vanhassa puulämmitteisessä maalaistalossa minkä uudempikin puoli on rakennettu ennen syntymääni.

Miltä on tuntunut olla yrittäjänä, äitinä, naisena, hevosihmisenä, tallin omistajana, paljon itsekseen asioita tekevänä ja paljosta vastuuta kantavana.

Kuinka suuria onnenhuokauksia voit hevosihmisenä ja talliyrittäjänä päästellä siinä vaiheessa, kun

..mönkkäri päättää olla käynnistymättä, jolloin hahmotat, että joudut kottikärrykyydillä kuskaamaan hevosille vettä. Keskiyöllä. Sateessa ja tuulessa. Kuusi kanisterillista; kaksi keikkaa, painoa siis kottareissa vajaat sata kiloa.

..kolmatta tuntia taluttelet ähkyistä hevosta perässäsi ja samalla pohdit kaikkia töitäsi mitkä jäävät sillä välin tekemättä.

..kun markkinoit talliasi yhden pihattolauman tallina, mutta joudut jakamaan hevoset pienempiin laumoihin niin että niitä on yhteensä seitsemässä eri paikassa. Ihan vain siksi, että tammikuun kauniit nietokset ovat muuttuneet yhdeksi tasaiseksi jäätiköksi.

(Kun tämä toistuu neljättä kertaa yhden talven aikana, alat ihan oikeasti uskoa ilmastonmuutokseen..) Ja muuten, tämä jäätikkö on myös maanteillä. Että kun 40 km/h on se korkein vauhti, mitä uskallat ajaa ja siinäkin toivot, ettei tarvitse sen enempiä jarruttaa tai väistää mitään..

..kun heräät siihen, että tallissa asuva iso varsa on piehtaroidessaan jäänyt jumiin seinää vasten ja rimpuilee henkensä edestä päästäkseen pystyyn. Ja tiedät, että sinun täytyy saada pujotettua liina sen todella lujaa potkivien etujalkojen ja takajalkojen välistä ja että sinun täytyy omilla voimillasi saada se kiskottua toiselle kyljelle.

Yksinäsi, ilman apua. Kello nollaneljänollanolla.

..kun huomaat että hevoset ovat toki tallella ja kaikki on hyvin, mutta peurat ovat kaataneet laitumen aitaa viidentoista tolppavälin verran.

..kun olet kerrankin saanut järjestettyä itsellesi puolikkaan vapaapäivän ja päättänyt sen viettää lasten kanssa mökillä saunoen ja syöden ja juuri ennen lähtöänne viet hevosille heinää ja huomaat yhden vielä aamulla terveenä olleen olevan nyt todella kipeänä; miltä tuntuu itku kurkussa kertoa lapsille että sori, ei mennäkään.

Kuinka hehkeää on elo, kun sääilmiöt muuttuvat vuosi vuodelta vahvemmiksi ja tuntuvat täällä peltojen keskellä olevan jotenkin isompia. Kun

..yöllä heräät myrskytuulen aiheuttamiin puuskiin mitkä tuntuvat ravistelevan koko taloa etkä tiedä huolehditko enemmän sitä että sähköt katkeavat vai metsää kaatuu ja menetät rahaa vai hevoset pelkäävät vai seinät yksinkertaisesti jonkun puuskan myötä kaatuvat päällesi.

..kuuntelet lähestyvää ukkosta, joka kuulostaa kolmannelta maailmansodalta, ja ihan hirveän kovin paljon toivot, ettei se tulisi päälle.

..rankkasateilla kannat talossa ämpäreitä kohtaan jos toiseenkin (”mut hei ei se vesi tullut sisään muualta kuin kattotiilien/-peltien saumoista joten ei hätää!!”).

..pakkasella voit valita, minkä lämpöisessä osassa taloa haluat olla, sisälämpötilat kun vaihtelevat -5 ja +30 asteen välillä.

..(paukku)pakkasella voit unohtaa kaiken vapaan ajan ja käyttää sen puulämmitteisen talon lämmittämiseen ja jos lähdet reissuun, täytyy kissa-, koira- ja hevosvahdin lisäksi olla talonlämmittäjä.

Kun työt on tehtävä ja arkea pyöritettävä, vaikka

..peräjälkeen rikkoutuvat pyykkikone, uuni, mikroaaltouuni ja niiden päälle verottaja muistaa isäntää mätkyillä. Vaikkeivät edellisetkään laskut ole maksettuna.

..auto minkä huolto maksoi seitsemänsataa, pitää outoa ääntä niin että se täytyy taas viedä huoltoon.

..olet niin väsynyt että torkahtelet kesken iltapalan, tai unohdat kahvinkeitosta sekä suodatinpussin että vedet, tai itket isosti siitä kun joku ihan vain kysyy kuulumisia, tai kommunikoit lapsille hyvinhyvin kitkerästi ihan vain siksi, että olet aivan loppu.

..isäntä joka käy muualla töissä, on pimeimpään (eli muutenkin vittumaisimpaan) vuodenaikaan vain yhden päivän viikosta kotona.

..aikataulusi takia et voi odottaa migreenilääkkeen vaikutusta vaan joudut aurinkolasit päässä aloittamaan työsi, odottaen räjähtääkö pääsi vai kääntyykö vatsasi ylösalaisin.

..niska on ikuisesti jumissa talikkohommien mutta myös valokuvaamisen ja koneella ja kännykässä notkumisen takia ja kipu säteilee käteen, minkä olet valmis repimään irti, ihan vain siksi että kipu helpottaisi. Ymmärrät että hieroja auttaisi muttet sitä, millä maksaisit hierojalle.

..sänkyyn kaatuessasi olet onneksi niin väsynyt, ettei se haittaa että voit nukkua vain yhdessä asennossa (koska se toinen asento sattuu ristiselkään ja se kolmas olkapäähän ja se neljäs toiseen olkapäähän..).

..syyllisyyden ääni päässäsi ihan oikeutetusti huutaa sinun viettävän päivistäsi valtaosan tietokoneen/somen/ hevosten/ kameran kanssa sen sijaan että antaisit aikaasi niille, ketä väität tärkeimmiksesi.

Joka päivä suret sitä, että lapset joutuvat olemaan paljon yksin muttet muka-kykene muuttamaan omia tekemisiäsi.

..huomaat tehneesi päivän töitä niin myöhään, että kun aloitat uunien lämmityksen, tiedät peltien sulkemisen menevän pitkälle yöhön ja sitten torkut sohvalla ja odotat että saat pellit kiinni ja luonnollisesti jossain niistä seitsemästä tulisijasta on

tuona iltana se yksi puu mikä ei haluakaan palaa kunnolla eikä sen tyhmän puun takia voi laittaa peltejä kiinni jolloin lämmitys on ollut lähes turhaa ja sitten jos sinne laittaa toisen puun kaveriksi koska eihän yksi puu voi kunnolla palaa

niin sitten se eka puu palaa loppuun mutta se toinen puu ei ja taas ollaan samassa tilanteessa. Paitsi että aamuherätys on puoli tuntia lähempänä.

Mutta hei, sitten kuitenkin. Kaikessa on puolensa ja puolensa.  Raskaiden hetkien ja elämänvaiheiden kautta löytyy se ilo ja nauru ja riemu ja huumori ja rakkaus elämään. Koska enhän minä tätä mihinkään enää vaihtaisi. En.

Jos aina olisi usvainen auringonnousu, en niistä kohta jaksaisi nauttia. Jos ei myrskyäisi, ei sen jälkeisestä hiljaisuudesta pitäisi. Jos ei olisi ukonilmoja, ei olisi myöskään niiden jälkeisiä usvaisia iltoja. Jos ei olisi puulla lämmitettävä talo, jäisi pois tulenrätinä ja hiljaiset ajatukset tuleen tuijottaessa.

Jos mönkkäri aina toimisi, ei lihaskuntoni ja pinnani paranisi. Jos olisi rahaa kuin roskaa, aivotoiminta vähenisi kun ei tartteisi pohdiskella parhaita, kestävimpiä, turvallisimpia ja toimivimpia ratkaisuja, joita vähemmällä rahalla saa.

Jos lasten kanssa ei olisi oltu pahimman edessä (”minua ahdistaa kotona enkä täällä enää halua asua!”), emme olisi nyt perheenä näin vahvoja, eikä meistä kukaan olisi kasvanut ihmisenä.

Jos minun ei lasten tilanteen takia olisi ollut pakkopakko muuttua, en olisi löytänyt uteliaisuutta enkä visiointia enkä olisi alkanut pitää itsestäni ja yrityksestäni huolta. En olisi uskaltanut naulata viimeistä naulaa pihattotallini arkkuun saati olisi uskaltanut alkaa kehittää yritystäni uusiin suuntiin.

Jos ei minua olisi työnnetty selkää seinää vasten, en olisi ymmärtänut omien elämäntapojeni ja ruokailutottumuksieni jos nyt ei (ihan vielä) sairastuttavia niin ainakin isosti minulle ja koko perheelleni hallaa tekeviä vaikutuksia.

Kun on ihan oikeasti tosi syvien juttujen äärellä, ymmärtää paremmin. Itseään, muita, maailmaa, arkea, pieniä hetkiä ja niiden sisältämiä suuria ihmeitä. Huumoria. Kaikkea.

”Sinulle annetaan vain hippunen hulluutta.

Pidä huoli, ettet hukkaa sitä.”

Robin Williams

Rakkaudella, Minna


Vastaa