Rakas Helvi.

No on tämä kyllä hiukan vaikeaa. Kun enhän minä tunne Helviä ollenkaan, enkä ole tavannut. Iän tiedän, ja harrastuksen.

Ja tässä minun nyt sitten pitäisi ruotia Helvin ravitsemusta hänen harrastuksensa kautta; sen faktoja, puutteita ja haasteita.

Sen tiedän, että Helvi on 45-vuotias, ja että hän golfaa. Kesäkaudella viikoittain, lähinnä viikonloppuisin. Kerran-kaksi talvessa Helvi matkustaa lämpimiin tai kuumiin maihin golf-reissulle. Viipyy siellä viikon tai kaksi. Kesäviikoilla ja talvikaudella käy punttiksella ja lenkkeilee.

Mutta kiltti Helvi, annathan anteeksi! Tässä menen kyllä hirmu henkilökohtaisuuksiin ja hakuammunnalla, kuin pimeässä kellarissa käsikopelolla, etsiskelen (ja toivon löytäväni) sieltä sen kerään vievän langanpätkän.

On niin paljon asioita, mitä tahtoisin selvittää saadakseni ravitsemuksellisen tilanteesi selville, voidakseni antaa neuvoja ja tukea. Niin paljon kaikkea, minkä tiedän vaikuttavan ihmisen kehossa ja mielessä, sekä tietoisessa että tiedostamattomassa.

Niin paljon ohjeenantajia ja niin vähän viisautta. Niin paljon houkutuksia ja niin vähän tukea hitaaseen, päämäärätietoiseen ja pitkäjänteiseen tekemiseen. Riippumatta siitä, puhutaanko nyt liikunnan harrastamisesta vai ravinnosta vai sosiaalisista kanssakäymisestä vai ylipäänsä mistään pysyvästä.

Mutta pakko lähteä jotenkin purkamaan Helvi tätä sinun tilannettasi.

Mitä jos Helvi on ruuhkavuosimutsi? Sillä on muutama eri-ikäinen lapsi ja kiireinen työ eikä aikaa kunnon lounastauolle; sekä vielä kiireisempi aviopuoliso? Niin että Helvin täytyy hereilläoloaikaansa survoa enemmän tehtävää, kuin mitä siihen oikeasti mahtuisi?

Ja koska Helvi kuitenkin tahtoo Sen Oman Aikansa, valvoo hän niin myöhään, että unet jäävät auttamatta liian lyhyiksi. Että sitten kun koittaa golfloman aikana, on hänellä ollut vatsa stressistä sekaisin jo viikkoja, lähes taukoamaton päänsärky ja unet niukin naukin viittä tuntia yössä.

Entä mitenkä sitten se golfporukka, onkohan Helvillä millainen seurue? Samanikäisiä ystävättäriä? Työpaikan intohimoisesti golfiin suhtautuva samanikäisten miesten seurue? Yhtiön sikariportaan vanhemmat herrat? Aviopuoliso? Nuorempi rakastaja?

Että pitääkö pingottaa, vai nuolla hanureita, vai loistaa ja saada olla oma itsensä, vai mitä? Pitääkö jännittää, pitääkö olla kauhuissaan, saako innolla odottaa? Pitääkö inhota, saako rakastaa? Tai jos Helvin täytyy käydä pelaamassa työporukan kanssa vain siksi, että säilyttäisi työpaikkansa?

Mitä jos Helvi pelkää kuollakseen lentämistä, eikä ahdistukseltaan uskalla syödä moneen päivään ennen reissua?

Mitä jos koko golf on hänelle helvettiäkin pahempaa muttei hän pääse sitä karkuun? Voi jo pelkästä ajatuksesta huonosti, eikä pysty syömään kunnolla?

Mitä jos Helvi, ollakseen hyvännäköinen golfradalla, aloittaa dieetin vuoden alussa. Vuosi vuodelta aloittaa myöhemmin kun ei huvittaisi ja vuosi vuodelta joutuu vetämään tiukemmalla, kun tuntuu ettei oikein enää meinaa pylly pienetä tai löllyt hävitä.. Onneksi joka vuosi tulee uusia dieettejä, ja aina vaan nopeampia tuloksia lupaavia, ja niitä saa tosi helposti ja halvalla ostettua netistä!

(Josko se tänä vuonna toimisi sitten paremmin kun viime vuonna, ei siitä oikein hyvä olo tullut.. ja jännä juttu kun tuntuu että painokin vaan nousee..)

Mitä jos Helvi kärsiikin syömishäiriöstä? Siitä että hän käyttää suojamekanisminaan salaa ahmimista, kun ei muulla tavoin osaa käsitellä ahdistustaan, eikä edes oikein tiedä kärsivänsä ahdistuksesta. Tietää vain, että nyt on pakko vetää suklaalevyllinen, keittiön kaapin edessä seisten, muiden jo nukkuessa.

Miettii että ei tämä voi normaalia olla, muttei sitten oikein osaa kenellekään kertoakaan, heikkoudestaan.

Mitäpä jos Helvi kärsiikin ärtyvän suolen oireyhtymästä, mikä aina stressin ja lomareissujen vieraan ravinnon ja bakteerikannan takia äityy aivan uusiin sfääreihin lomareissujen aikana?

Mitä jos Helvin täytyy tarkkaan laskea kaikki kalorit eikä hän ole uskaltanut edes katsoa mihinkään energiapitoiseen päin moneen kuukauteen? Koska heti pomppaa paino ylös, jos edes yhden pienen omenan tai leivänpalan ottaa. Niin että kun on syönyt atkinstyyppisesti viime kuukaudet (tai vuodet?) ja sitten pitäisi edetäkin reippaasti koko rata läpi kovassa helteessä, alkaa kummasti heikottaa eikä meinaa enää mitään jaksaa. Aivotkin tuntuvat toimivan tosi hitaasti.

Mitä jos Helvi itse voi hyvin, mutta kärsii golfseurueensa yhden jäsenen suunnattomasta ahdistuksesta? Helvi kärsii, vaikkei kukaan muu ahdistusta näe, koska hän omaa herkemmät aistit ja tehokkaammat aivot tuntien ihmisten ajatukset ja tunteet, kaikki ne sanomattomatkin?

Tietää olevansa erityisherkkä, muttei voi sitä kotona/ töissä sanoa, koska tietää saavansa naurun ja tuhahdukset. Joutuu siis kärsimään, joka ikisenä kesäviikonloppuna.

Mitä jos Helville ei kukaan oikeasti ole opettanut kunnolla golfin alkeita? Niin että hän käyttää kehoaan aivan päin helvettiä, muttei pyydä apua, eikä kukaan viitsi hänelle sanoakaan. Ja että sen takia Helvillä on sitten isot ongelmat sekä alaselän että polven että olkapään kanssa?

Ja buranaakaan ei enää viitsi ottaa, kun se sotkee vatsan?

Mitä jos Helvi onkin parempi kuin maajoukkueeseen kuuluva naiset, mutta ei pysty sitä näyttämään? Koska täysi-ikäinen poika suuttuu, jos mutsi on parempi, joutuu hän sitten alisuoriutumaan, mikä ottaa päähän JA sotkee vatsan?

Mitä jos Helvi tekee samaa kuntosaliohjelmaa jo toista vuotta? ”Kun en minä oikein tiedä mitä sitten muuta tekisi..”

Mitä jos Helvi kärsii inkontinenssiongelmasta, eikä uskalla juoda ollenkaan sen päivän aikana, jona hän menee pelaamaan? Ettei vaan lirahtaisi housuun. Kuinka noloa, neljävitoselle! Ja sitten kun kovassa helteessä pelaa täyden radan eikä ole juonut tippaakaan, pyörtyy ja joutuu tiputukseen.

Mitä jos Helvi on kropaltaan kaikki somekriteerit täyttävässä kunnossa, mutta mieli on hajalla ja rikki? Kaikkien ”ai hitto että sä näytät upealta!”-kommentit ovat yhdentekeviä, golfaaminen on yhdentekevää, syöminen on yhdentekevää, kaikki on yhtä samaa harmaata usvaa.

Tai mitä jos Helvi onkin ihan tavallinen ja tavallisen kokoinen ja tavallista ruokaa syövä tavallinen golfari, joka pitää elämästä ja harrastuksestaan ja tietää miten ja mitä pitää syödä?

Että kuten nyt näet, rakas Helvi, olisi meidän hyvä istua alas, höpötellä. Eihän ketään voi neuvoa tiellään eteenpäin, jos ei tiedä missä ihminen sillä hetkellä on!

Rakkaudella,

Minna,

valokuvaaja-jumppaohjaaja-ravitsemustieteen opiskelija

Ainiin ja anteeksi myös tutkijatohtori-opettajani Jaakko Mursu, saat tästä oppimistehtävästä ehkä enemmän teidän kriteerinne täyttävän version.. 😀


Vastaa