Miksi paino ei putoa, osa 2 – Haluammeko laihduttaa vai parantaa hyvinvointiamme?

On tutkittu laihduttajia ja sitä, miten heidän tiputetut kilonsa ovat pysyneet poissa. Kahden vuoden päästä valtaosa laihduttajista on lihonnut takaisin lähtöpainoonsa, ylikin.

Motivaatio säilyy jonkun aikaa, jossain vaiheessa vääjäämättä se alkaa rakoilla. Mitä rajoittavampi ruokavalio, sitä nopeammin. Kun motivaatio loppuu, homma hajoaa, ja on odotettavissa kehon vastareaktio.

 Kyllä. Motivaation lopsahtamiset ja vastareaktiot, niistä muuten osaan kertoa.

Kaalikeittodieetti – kilot karisivat mutta niin myös ihmiset läheltäni. Suolisto kyllä todellakin kertoo, miten se kestää moisen kaalimäärän, varsinkin kun sen käyttö yhtäkkisesti lisääntyy valtaisiin määriin.

Fitnesskisaaminen – luojan kiitos kuukautisten poisjääminen alhaiseen rasvaprosenttiin tähtäävän dieetin myötä ei johtanut hedelmättömyyteen tai lapsettomuuteen, niin kuin tuppaa olemaan riskinä aliravitsemuksessa.

Sitähän valtaosa fitnesskisaajista on, helvetin päättäväisiä ja voimansa tunnossa olevia mutta yhtä kaikki, aliravittuja.

Luojan kiitos myös siitä, että vaikka muutamat fitnesskisavuoteni olivat täynnä MINUN treenejäni, MINUN painoani ja rasvaprosenttia ja MINUN ruokiani ja MINUN treeni-/vapaa-aikaani, läheiseni säilyivät lähelläni.

Paastot – paino kyllä tippui, mutta vaikka se muka olikin Se Paastoilun Ylevin Syy, eivät elimistön epäpuhtaudet eivät kyllä varmana tulleet ulos veden mukana, ei juodun eikä peräsuoleen tuupatun.

Hiivasyndroomadieetti – sama kuin paastossa. Ylevä väite dieetin syystä, mikä on aikalailla ohut ajatus, selittääkseen niin rajoittavaa ruokakäyttäytymistä. Paino tippui, hiivatulehdukset pysyivät, paino palautui takaisin ja ylikin.

Miksi paino ei putoa?

Laihtuminen lihomisen jälkeen käy aina vain vaikeammaksi, ja laihduttamisen jälkeen aina tulee enemmän rasvasoluja, mitkä pystyvät kasvamaan aiempaa suuremmaksi.

Kuin vetäisit köyttä fysiologiasi kanssa.

Joka kerta kun saat set kiskaistua nenälleen, liittyy nenälleen menneen seuraksi toinen. Sinulla uusi dieetti ja riemussasi kiskaiset fysiologiasi nenälleen.

Motivaation pettäessä kuitenkin tulee repsahdus tuossa dieetissäsi (se vääjäämättä tulee!), ja kas, löydät itsesi taas herkuttelemasta JA lisää vetäjiä siellä köyden toisessa päässä.

Tuota kun tarpeeksi monen uudenvuodenpäätöksen tai kesäkuntoajatelman myötä jatkaa, alkaa köydenvetovastustajanasi olla jo niin valtavan vahva jengi, että ne kiskaisevat sinut syöksymään suoraan ja syvälle kuoppaan.

Valitettavan mahdollista on se, että tämä voi olla se kuoppa, minkä äärellä omaisesi itkevät.

Vai onko tämä se, mistä pääset ylös mutta joka jättää sinuun ikuiset jälkensä, vaikeuttaen jotakin tai kaikkea? Vai se, mikä vain säikäytti?

Vaikka päättäväinen suomalainen nainen onkin, jossain vaiheessa keho aina voittaa mielen.

Mutta ei kehokaan ikuisuuksiin jaksa.

Se, milloin keho pettää ja miten se pettää, no, sitähän ei meiltä kysytä.

Fomo eli Fear of Missing Out

Some on täynnä puolittaisia totuuksia ja kauniisiin kääreisiin paketoituja pommeja. Ihmisyyteen kuuluu myös erittäin vahvana voimana ryhmään kuuluminen. Me olemme laumaeläimiä, me haluamme olla osana jotain. Me saamme aivan huikean voiman siitä, että olemme omiemme joukossa.

Ja tähän vetoamisen ovat some ja taitavat sanansa asettelijat nostaneet huikeisiin korkeuksiin.

FOMO. Fear of Missing Out.

Ulkopuolelle jäämisen pelon.

Dieettien uusimiseen vaikuttaa myös se, että me uskomme, että tällä kertaa osaan paremmin. Päätämme, että nyt pystyn pitäytymään tiukassa systeemissä, viimeksi vain olin liian huono ja löysä.

Nii-in. Tuohon se tiivistyy, tiukkojen dieettien toimintatapa. Niissä on tasan kaksi lopputulemaa.

1. Voit epäonnistua.

2. Voit epäonnistua JA inhota itseäsi sen takia.

Pyydän, älä laihduta, älä dieettaa, äläkä usko siihen, että ravintoaineiden osittainen rajoittaminen, saati rankalla kädellä karsiminen toimisi millään tavoin hyvinvointia kasvattavana toimintatapana.

Toiset eivät koskaan hahmota kokonaisuuksia. He eivät ymmärrä, että kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Normaalipainoinen henkilö, jolla on suuri stressikuorma, huono kunto, olematon hyötyliikunnan määrä ja suuri sisäelinrasvan määrä, voi kohdata paljon suurempia terveysongelmia, kuin mitä kohtuullisesti ylipainoinen henkilö, jolla on hyvä kunto, matalampi stressitaso ja ravinnossaan enemmän kuitua ja vähemmän suolaa.

Haluammeko laihduttaa vai parantaa hyvinvointiamme? Otetaan neljä tapaa laihduttaa:

1. Muotidieetit, mitkä ”sopivat kaikille”

Ilmoitat itsellesi, että dieetti alkaa seuraavana maanantaina, se tehdään netistä ostetun ohjeen mukaan, mikä kuulemma sopii kaikille. Dieetti vaikuttaa sinusta ihan hiukan epäilyttävältä, siinä syödään aika vähän oikeaa ruokaa, aika yksipuolisesti, aika vähäisen oloisia määriäkin.

Tällä viiden viikon dieetillä on valtavan suuri facebookryhmä, missä on puolet työpaikan naisista ja mistä et halua jäädä paitsi. Sitä paitsi naapurin Pirkkokin laihtui tuolla samalla dieetillä kaksi kiloa viikossa!

Onneksi nyt ehtii hyvin vielä nauttia elämästä ja syömisestä, tämän viimeisen viikonlopun aikana, ennen Tuota Maanantaita. Sitten meneekin koko ravitsemus uusiksi, ja joka aamulla tulee tunnin kävely ja sitten vielä illalle puolen tunnin jumppa, missä on tosi kovia liikkeitä.

Mutta Pirkkokin näytti tosi hyvältä, tai, no ainakin aluksi. Nyt se on jotenkin nääntyneen oloinen, uupunut. Kuulemma keho kipeänä koko ajan, ja väsymys on aivan erilainen kuin ennen dieettiä. Mutta en minä eikä Pirkko viitsi kysellä, koska facebookryhmä on aina vain hurmiota täynnä.

Pirkko kyllä mietti, että jonkun vastalauseen hän oli nähnyt kommenttiketjussa, muutamankin, mutta ne olivat tosi nopeasti sieltä hävinneet. Ihmetteli minullekin, Pirkko, että minne ne olivat hävinneet, ne kommentit.

Kumma juttu, siellä se aina kuitenkin on niin avuliaana neuvomassa, se dieettiguru. Ei kait se nyt niitä kommentteja poista sieltä?

Joo.

Hei, sinä, lukijani.

Tiedän, että sinä et noin tekisi, koska tiedät tuon tavan tasan yhtä kestäväksi kuin sen että rakennat tienhaarassanne sijaitsevan postilaatikkonne pahvista ja odotat sen kestävän vuodesta toiseen.

Elämässä eivät asiat voi perustua itsekuriin, ei muuten kuin silloin kun opetellaan uusia tapoja ja rutiineja. Itsekuri vie aivan valtavasti voimia, mikä näkyy tilastoissa ja tutkimuksissa siinä, että valtaosa lihoaa takaisin, tai yli.

2. ja 3. ”Löysin netistä hyvän ravitsemusneuvojan ja aloitan hänen kanssaan työskentelyn.”

Päätät laihduttaa, koska hiukan korkeammassa asemassa olevat työkaverisi ohimennen heittelevät kommentteja pehmeästä ulkomuodostasi, ovat aina tehneet niin.

Työilmapiiri on nihkeä, yrität kohauttaa sille olkiasi muttet voi sille mitään, että yöunesi rikkoutuvat työkavereiden takia. Se huolettaa, painaa ryhtiä kasaan ja itsetuntoa lähemmäs kengänpohjia kuin katonrajaa.

Puolisosi toisinaan kyselee suklaasta, sitä kun välillä humps vaan menee. Vatsassasikin on jotain häikkää. Välillä lentää löysänä pitkin pytyn reunoja, välillä pelkäät, että verisuoni poksahtaa päästä, kun yrität vuorokausien ajan suolessa ollutta ulostemassaa vääntää ulos.

Mieli on maassa. Ailahtelee. Kiukkua on sisälläsi. Ei tietenkään purkaudu ulos. Mutta on sisälläsi harmaana sumuna, mikä vaikeimpina päivinä nousee mustana aaltona ylemmäs. Et oikein tiedä miksi, kaikkihan on hyvin elämässä.

Siksi et kehtaa siitä puhua kenellekään ja koska joskus satuit ottamaan viinilasillisen ja huomasit että se auttoi, otat niitä toisinaan. Vain puoli lasillista silloin tällöin. Tai no, välillä lasillinen. Pari kertaa viikossa.

Ehkä useamminkin.

Tämä hävettää sinua, joten et kerro puolisollesi.

Viinistä ja suklaasta ja vatsasta ja mielialasta ihan vain pikaiseen mainitset uudelle valmentajallesi, sille, jonka valitsit, kun sillä oli niin paljon kehujia sekä somessa että työpaikalla.

Huomasitko?

Just upposimme suohon.

Personal trainereiden, valmentajien, neuvojien ja gurujen maailmaa ei kukaan valvo. Kuka vaan voi ottaa itselleen minkä vain nimikkeen ja alkaa sen myötä harjoittaa työtään. Hinnoittelussa on tarjolla koko skaala forssalaisen kirpputorin ja Stockmannin Herkun välillä.

Lisäksi tarjonta on ylitsevuotava, ja tekijöiden taitotaso vaihtelee, no…

…no, lue itse.

2. ”Valmentaja”

Tämä personal trainer eli pt on saanut oppinsa seuraamalla somessa vajaata kolmekymppistä fitnesskilpailijaa. Pt pitää omana kauneusihanteenaan sitä, miltä tuo kilpailijanainen näyttää kisoja edeltävinä päivinä, kun rasvaprosentti on yhdeksän.

Tämä pt tarttuu suklaaseen ja vähäiseen liikunnan määrään. Huitaisee kättään viininjuomisellesi ja mielialallesi. Yöunista ei edes kysy, tai siitä millainen työpaikka sinulla on, oletko yksineläjä vai parisuhteessa, tai mistä haaveilet.

Pt laittaa sinulle ruokaohjelman.

1500 kaloria, hernemaissipaprikaa ja seitiä. Ei leipää, koska liikaa hiilareita. Pieni satsi puuroa. Yksi hedelmä. Aamulla seitsemästä eri purkista vitamiineja.

Kuutena päivänä viikossa samaa, yksi päivä on vapaata syömistä. Pt kuin ylpeänä kertoo siitä, mitä yleensä ihmiset syövät noina päivinä. Kuulemma mättöpäivänä se tunnetaan.

Keksiä ja jäätelöä ja irtokarkkia kilo ja kolmea erilaista suklaata. Kermaista pastakastiketta, sipsiä ja dippiä iltaan. (P.S. Nämä olivat minun mättöpäiviä, ilman tuota pastaa. Ihan siis oikeasta elämästäni. Kyllä, olo oli juuri kuin vain saatat kuvitellakin.)

Punttiohjelman laittaa myös, missä paljon eri liikkeitä keskimmäiselle pakaralihakselle ja hartialihaksen etuosalle ja suorille vatsalihaksille ja pohkeen lihaksille. Treenin jälkeen seitsemästä jauheesta sekoitettu drinksu, kysyessäsi mitä ne sisältävät, huitaisee pt kädellään.

”No et sä tajuu, se on palkkari, siin on protskui ja kaikkee” ja kun kysyt eikö vaikka maitorahkasta ja mehukeitosta tehty juoma kelpaisi, olisi paljon halvempi ja luonnollisempi, tuijottaa pt sinua.

Aivan kuin suustasi valuisi sanojen sijaan matoja.

Homma toimii jonkun aikaa, ennen kun alkaa hajota. Ennen kun sinä alat hajota.

Jokapäiväiset aamulenkit eivät enää tuo iloa, kun pitää mennä niin lujaa. Myöskään salilla tehtävät yläkehon liikkeet eivät tunnu hyvältä. Kipeyttävät entisestään kipeää niskahartiaseutua, niin ettei öisin tunne sormiaan, eikä päivisin pää käänny kunnolla.

Suolisto on edelleen joko pitkin pytyn seinämiä tai pipanoita. Mieli on maassa, itku paljon herkemmässä. Unet huononevat entisestään, viiniä kuluu enemmän. Luovuttaa ei kuitenkaan voi, koska työpaikalla vihdoin ottavat paremmin vastaan, kyselevät dieetin ja treenien etenemisestä.

Joo.

Nyt mä lopetan. En enää pysty tuota tarinaa jatkamaan. Koska tuollaisia ”valmentajia” ja tämänkaltaisia tarinoita ihan oikeasti on.

Ei saisi olla, ei.

3. Valmentaja

Jos sinulla käy tuuri, saat valmentajaksesi ihmisen, joka voi hallita sekä fyysisen että psyykkisen hyvinvoinnin osa-alueet kuin myös oppimisen, kannustamisen ja ylipäänsä psykologian JA hänellä on maalaisjärki tallella.

Hän ymmärtää kokonaisuuden ymmärtämisen merkityksen, kuuntelemisen tärkeyden, hänellä on kyky auttaa löytämään juurisyyt.

Esimerkkinaisellamme on taakkoinaan huono itsetunto, negatiivinen ilmapiiri ja suoranaista kiusaamista työpaikalla, huono kehonhallinta, alkoholismi, mahdollisesti syömishäiriö ahmimisen muodossa, valtava univaje ja rikkonaiset unet, suoliston huono kunto, kipeä keho ja täysin puuttuva kehonhuolto.

Pitkä lista, eikä valitettavasti millään tavoin ennenkuulumaton näinä maailman aikoina. Niin pitkä lista, että kuka tahansa ymmärtää, että laihduttaminen tuossa on se vähin.

Yksi asia ja yksi tapa kerrallaan. On muutamakin juurisyy, minkä paraneminen aikaansaa myös muiden petraantumisen. Juurisyy on kuin pienenpieni puro, joka osuu kiveen ja jakautuu. Ne osuvat kiviin ja jakautuvat.

Yhden asian korjaaminen ja siihen keskittyminen korjaa muitakin asioita. Yhden toimintatavan tekeminen vakiintuneeksi tavaksi tuo mukanaan muitakin tapoja.

Valmentaja ymmärtää nämä ja osaa käyttää sanoja ja esimerkkejä, millä sinäkin ymmärrät. Valmentaja tekee töitä sekä auttaakseen sinut eteenpäin mutta myös tehdäkseen itsensä tarpeettomaksi.

Niin että sinä oppisit ymmärtämään, miten voit itsesi kanssa parhaiten.

Olen aivan satavarma, että sinä osaisit löytää tuolta esimerkkinaisen pitkästä listasta ne yksi tai kaksi tai kolme asiaa, mihin pureutuisi ensimmäisenä ja keneltä hakisi apua.

4. Kevon reitti eli paras painonpudotus on se, missä ei yritetä pudottaa painoa

Esimerkkinaisemme, tuo ”valmentajan” valmentama, oli sinun tuttusi. Kaiken sen takia, mitä jo luimme, joutui hän sairaalaan. Ensin tarkkailuun pahojen rytmihäiriöiden, myöhemmin psykiatriselle osastolle vakavan masennuksen ja alkoholismin takia.

Tämä pysäytti sinutkin.

Sen jälkeen mietit paljon ja pitkään, lueskelit, opettelit itseksesi, yritit ja osasitkin hahmottaa elämääsi ja tapojasi.

Annoit kauan sisälläsi olleen haaveen kasvaa vahvemmaksi. Päästit sen pintaan unelmana, pyörittelit sitä ja uskaltauduit päättämään.

Olit aina haaveillut vaeltamisesta, ja Kevon kanjonista.

Esimerkkinaisen kohtalon ja omien pohdintojesi myötä ymmärsit.

Jos sinä et pidä huolta itsestäsi, ei sitä tee kukaan muukaan. Ei yksikään ihminen. Ja jos sinä et pidä kehostasi etkä mielestäsi huolta ja vaali elämänriemuasi, valuu niin paljon kaunista ja hyvää elämässäsi karkuun.

Ymmärrät, että isotkin asiat, jättimäiset, voi toteuttaa, kunhan niille antaa aikaa, suunnittelee hyvin ja tekee oikein päin.

Vaikka polvesi eivät kestäkään ylämäkiä eikä alamäkiä eikä oikeastaan tasamaallakaan kävelyä ja elopainoakin on yli kymmenen kiloa liika. Vaikka tiedät, että Kevo on ylösalasreitti. Vaikka et omista mitään vaellusvarusteita. Vaikka palkkasi ei ole mikään huikea.

Silti sinä kirjoitat kalenteriisi, kahden vuoden päähän, Kevo. 

Mennäkseen Kevolle pitäisi laihduttaa ja jumpata polvi kuntoon ja huollattaa jumissa oleva niskahartiaseutu kuntoon ja pitäisi säästää kaikkiin varusteisiin niin SILTI, tiedätkö missä suurimmat esteemme ovat?

Tiesin, että tiedät.

Kun uskallat päästää irti ”Enhän minä nyt voi…” tai ”Ei minusta ole siihen…” ja kaikesta järkesi syöttämästä ja sanot ääneen unelmasi ja fiilistelet sitä, miltä tuntuu katsoa Kevolla siellä ylhäällä tulentekopaikalla keskiyön aurinkoa ja kuunnella hiljaista hiljaisuutta. Ymmärrät mielesi voiman.

Luin pätkiä haastattelusta, missä Auschwitzistä selvinnyt mies kertoi, että hän halusi selviytyä sieltä, niin kuin kaikki muutkin. Tämä mies USKOI selviytyvänsä ja TIESI selviytyvänsä, koska hänellä oli syy.

Hän halusi kirjoittaa kokemuksistaan niin että kaikki saisivat tietää, mitä siellä tapahtui.

Mittaamaton on mielesi voima, kun liität siihen uskon johonkin vahvempaan tai korkeampaan. Hänellä se oli kokemusten kirjoittaminen.

Siksipä, kun sinä mietit Kevoa joka päivä, miltä siellä tuntuu olla, olet jokaisen pohdinnan myötä askeleen lähempänä matkaa. Askelen lähempänä terveempää polvea.

Joitakin grammoja kevyempi, hiukan ryhdikkäämpi.

Jos voima muutoksen haluun tulee sisältäpäin, jos saat sisäisen motivaatiosi ohjattua sinne, minne arvojesi mukaan haluat, pääset ihan mihin vain.

Kyllä, ihan mihin vain.

Päättäminen on AINA vaikeinta kaikessa, mutta osaltaan vain siksi, että aivot tietävät, että päättäminen kadottaa sen pelon, mitä järkesi ylläpitää. Aivot haluavat suojella itseään, tehdä helpommin, tapojen mukaan.

Päättäminen on TODELLA haastavaa ja pelottavaakin, mutta jestas kuinka se kuitenkin vapauttaa ja tuo mukanaan aivan huikean tunteen! Mieli aukeaa, kysyy sinulta ja jää kuuntelemaan vastaustasi tyyliin, ”Okei pomo, mitäs sitte tehdään?!”.

Loogisen viitekehyksen malli

LFA on kehitetty jo 1960-luvulla projektinhallinnan työkaluksi, auttamaan jättimäisten projektien haltuunotossa ja toteuttamisessa. Siinä mennään isoista pienempiin, pilkotaan kaikki omalla vuorollaan, jotta saadaan toimintaohjeet ja aikataulu.

Kevon reitin kohdalla tuo malli voisi näyttää tältä:

 • Fyysinen terveys
 • Liikunta
 • Psyykkinen terveys
 • Työ ja raha
 • Arki

Näistä jokaisen voisi sitten purkaa osiin, miettien omaa itseään siinä hetkellä, omia haastavuuksiaan ja niitä, mitä olisi hyvä huomioida tai työstää, jotta unelman toteuttaminen olisi mahdollista:

 • Fyysinen terveys
  • niska-hartiaseudun lihaksisto
  • oikea kävelyaskel
  • kehonhallinta
  • kehonhuolto, hieroja
  • kehonhuolto, venyttely
 • Liikunta
  • polven kuntouttaminen
  • kestävyyskunto
  • jooga/ venyttelyt
  • ulkoilu ja hyötyliikunta
 • Psyykkinen terveys
  • yöunet
  • joutilaana olon hetket
  • Kevon matkan suunnittelu ja sen tuoma odotus ja hyvä mieli
  • luonnossa kulkeminen, säässä kuin säässä
  • läheiset
  • tavoitteidensa seuraaminen, niiden onnistuessa itsensä palkitseminen, epäonnistuessa palkitseminen ja eri tavalla yrittäminen
  • päivittäinen hengitysharjoitus/ meditaatio/ jooga
 •  Työ
  • työergonomia
  • työn määrä suhteessa väljään/ omaan/ vapaaseen aikaan
  • tauot ja mikrotauot työpäivän aikana
  • työpaikan ilmapiiri, ihmiset ja sosiaaliset suhteet
 • Raha
  • vaellusmatkan kokonaiskustannus
  • palkka ja kulut
  • mahdollisuus/ tarve tehdä enemmän/ muita töitä (päästäkseen Kevolle)
 • Arki
  • tavat ja rutiinit
  • päivän aikataulu
  • ravitsemus ja ruokailut
  • somen yms aikavarkaiden käyttö
  • hyötyliikunta
  • uuden opiskeleminen? (vaeltaminen erämaa-alueilla, suunnistaminen jne)

Tällä tavoin osiin purkaminen jatkuu, kunnes päästään pieniin, helppoihin, lyhyesti ja nopeasti tehtäviin asioihin. Ne on helppo myöskin aikatauluttaa sen mukaan, mistä ajattelee juurisyyn löytyvän ja myös sen mukaan, miten työteliäitä eri kohdat ovat.

Kun se on tehty, voi ottaa kalenterin esiin, ja alkaa kirjata kalenteriin, mitä ja milloinkin. Riittävän väljällä aikataululla, koska kahdessa vuodessa ihmiselle ehtii tapahtua jo paljonkin ja toisaalta on syytä muistaa, että ihminen voi polttaa itsensä loppuun vaikka tekisikin sitä, mitä rakastaa.

Näin, osatavoitteiksi pilkkomalla ja hiljalleen mutta päämäärätietoisesti asioita työstämällä sekä paperilla että elämässä, pääsee sinne minne haluaa.

Saat unelmasi tavoitettua.

Kahden vuoden päästä seisot siellä ylhäällä Kevon kanjonilla, katselemassa keskiyön aurinkoa. Polvesi eivät ole kipeät kävelystä, hartiasi alussa murisivat rinkan painoa mutta tottuivat kyllä.

Hyvillä varusteilla on hyvä kulkea, mukavaa on syödä monipuolista, hyvää ja helppoa vaelluksiin tarkoitettua sapuskaa, herkkujakin. Hyvä teltta pitää vesisateen loitolla, makuupussi kylmyyden.

Kotiin päästyäsi vain olit, koska viisaana ihmisenä olet lomalla vielä viikon reissusikin jälkeen, ja sinne olet asettanut pieniä tavoitteita, tai mukavia hommia, ettet tiputyhjän päälle, jättimäisen haaveesi vihdoin toteutettuasi.

Meidän kaikkien elämät ovat erilaiset, haaveet ovat erilaiset, ristit ja taakat myös. Kaikki voivat kuitenkin pilkkoa sen oman unelmansa pienemmiksi osiksi, sovittaa sen fiksulla aikataululla omaan nykyhetken elämäänsä ja lähteä tassuttelemaan etiäpäin.

Näin kun teet, saavutat isoja juttuja, joiden myötä pienetkin solahtavat omiin hyviin uomiinsa. Hyvinvointinsa kun pyrkii optimoimaan, hoituu laihduttaminen ja painonhallinta sekä arjen rutiinit, siinä kuin sivussa.

Ilman, että mitään tarvitsee kytätä, tai rajoittaa, tai kärvistellä.

Olen onnellinen, että näin kauan sain viettää aikaa kanssasi.

Kiittäen ja kumartaen

Minna

Jälleen kerran pahoittelen näin julkisesti, etten saanut postausta ulos ajallaan. Edellinen postaus tuli ulos klo 13.15, tämä tulee ulos kello 11.52. Edelleen siis jatkan sen hahmottamista, että olen hidas näitä kirjoittamaan, jatkan myös aikataulujeni hiomista JA pyydän anteeksi!


Vastaa