Lue! Inspiroidu! Mieti! Unohda! Lue!

Silleenhän se menee. Inspiroidut jostain, isosti, mutta hiljalleen osa opeista unohtuu. Onneksi voi aina lukea uudestaan. Inspiroitua uudestaan. Miettiä asioita eri kanteilta.

On tullut luettua. Paljon. Aina. Viimeisimmät vuodet vähemmän kaunokirjallisuutta kun ei muka aika ja keskittyminen riitä; enemmän elämisen taidosta ja johtajuudesta, itsensä vahvistamisesta. Ne tulevat tarpeeseen, ja niitä voi lukea vähän aikaa ja vähän joka välissä. (Eikä niissä ole päähenkilöitä eikä paikkoja, minkä muistamiset tuottavat vaikeuksia ja pakottavat läräämään kirjaa ees taas..) Ajatuksenani oli keräillä teille yhteen kirjoitukseen pieniä pätkiä niistä kirjoista, mitä tällä hetkellä luen tai olen lukenut. Että inspiroituisitte tai saisitte oivalluksia tai intoutuisitte tai lamppuja syttyisi tai saisitte kevyen tönäisyn jatkaa uuteen suuntaan.

Kun olin ensimmäisen kirjan käynyt läpi, ja laittanut post-itit jokaiseen kohtaan, mikä mielestäni olisi ollut ihan pakko teille jakaa, totesin, että ehkäpä sitten teen useamman näitä ”lukeminen kannattaa aina”-tyyppisiä kirjoituksia..

Taivas + Helvetti vol. 2 Ilman toista ei ole toisen menestystä (Karo Hämäläinen & Mika Mäkeläinen), 2014.

Tämä kirja kertoo yrittäjyydestä mutta myös elämisestä ja elämäntarinoista, yrittäjien itsensä kertomana. Kerta toisensa jälkeen minua hämmentävät näiden onnistuneiden tai epäonnistumisen kautta onnistumiseen päässeiden tai huikean liikevaihdon ja liiketuloksen omaavien tai hyvin nuorien tai käsittämättömän kekseliäiden ihmisten tarinat.

Yrittäjien ajatelmia ja tarinoita, olkaa hyvät:

Mika Anttonen, s.1966, koulutus DI

(St1-konsernit. Liikevaihto 6 600 milj. euroa, liiketulos 121 milj. euroa.)

”Epäonnistumisen pohtiminen on osa menestystä, mutta ei niin, että se halvaannuttaa vaan niin, että tiedostaa, että se on mahdollista. Niistä asioista pitää murehtia, joille voi tehdä jotain, mutta ei niistä syistä, jotka eivät ole omassa kontrollissa. Niitä ei voi murehtia, mutta niihin kannattaa valmistautua. Jos ne tapahtuu, on miettinyt, mitä silloin tekee.”

Anttosella pitää olla vähintään kaksi, mieluummin kolme neljä vaihtoehtoa, jotka valmistellaan niin kuin mikä tahansa niistä toteutuisi. ”Kun tilanne tulee päälle, silloin ei ole aikaa jäädä säätämään. Silloin pitää olla selvät sävelet siitä, mitä tapahtuu. Pitää olla mietittynä kaksi kolme siirtoa eteenpäin.”

Raino Kukkonen, s. 1951, teknikko

(Kaslink Foods. Liikevaihto 50,7 milj. euroa, liiketulos 4,3 milj. euroa.)

Edellisen yhtiön konkurssi pakotti etsimään uutta, panostamaan ja kehittämään. Se mahdollisti keskittymisen uuteen bisnekseen.

Ida Hakola, s. 1984, VTM

(Vapa Media. Liikevaihto 620 000 euroa, liiketulos 130 000 euroa.)

”Burnari oli siihen mennessä ehkä kamalinta, mitä minulle oli tapahtunut. Mikään ei innostanut, ja tuntui, että en enää tunnistanut itseäni. Näin jälkikäteen se oli mun pelastus. Muutuin ja pehmenin hyvällä tavalla sen jälkeen. Aloin tarvittaessa hölläämään, sillä pelotti, että joudun samaan pisteeseen uudelleen. Toisaalta opin arvostamaan itseäni ja omaa henkistä hyvinvointiani enemmän. Elämän pitää olla kivaa ja siitä tulee nauttia – kiireisenäkin.”

Vapaus olla sellainen kun on, on yksi suurista asioista, jonka Ida Hakola on saanut ryhdyttyään yrittäjäksi. Työn voi muovata juuri sellaiseksi kuin haluaa. Siinä voi etsiä uusia pelkoja, jotka voi voittaa kohtaamalla ne.

Pekka Hyysalo, s. 1990, lukio

(FightBack. Liikevaihto ja liiketulos, yritys vasta aloittanut.)

[Pitkän aikaa lasketteluonnettomuuden jälkeen, kuntoutuskeskuksessa] ”Viikon jälkeen keskiviikkona heräsin, eikä tuntunutkaan enää niin paskalta. Päivä meni eteenpäin, ja lopputulos oli, että ei tuntunut yhtään huonolta. Päivän loppuvaiheessa päätin, että on tietenkin tosi surkeeta, että en voi tehdä enää sitä, mitä rakastan. Tai en voi tehdä about yhtään mitään. Mietin, että voin joko murehtia tai nousta jaloilleni ja tehdä kaiken sen eteen, että pystyn ottamaan kaiken irti elämästä, kun mulle kerran on vielä toinen sauma annettu. Eikä se ollut lopuksi yhtään vaikea päätös. Kun on paskat housussa, vaihdetaan housut ja lähdetään yrittämään.”

”Sarasvuon ohjelmassa lupasin julkisesti, että juoksen New Yorkin maratonin. Mähän lupailen asioita, joista en nyt todellakaan ole varma. Ajattelin, että jos opin juoksemaan, kai mä nyt maratoninkin juoksen, kun ei se ole kuin tahdosta kiinni.”

Laura Juvala, s. 1973, FM eMBA

(Tutoris, TutorisFysio. Liikevaihto 6,6 milj. euroa, liiketulos 740 000 euroa.)

Hänelle yritystoiminta on maratonin juoksemista. On tavoite, asetetaan välietapit, joiden mukaan seurataan onnistumista. Tavoite jaetaan osiin niin kuin kuntoutuminen terapiassa: missä on seuraava juottopiste?

”Parasta maailmassa ovat perhe ja rakkaat ihmiset. Olen aina pitänyt oikeaa lomaa ja opetellut irrottautumaan työasioista kotona. Parasta irtiottoa ovat yhteiset jutut lasten kanssa ja harrastukset.”

Kuinka lasten harrastuskuskaamisien lomassa johdetaan kasvuyritystä, treenataan kestävyysurheilua ja vietetään perhe-elämää?

”Priorisointi, sitoutuminen ja tehokkuus!”

Lasse Jalkanen, s. 1989, opinnäytetyötä vaille valmis tradenomi

(Eatiful, Rawmance. Liikevaihto 1,4 milj. euroa, liiketulos -22 000 euroa.)

Kauppias Lasse Jalkanen oli jo alle kouluikäisenä. Poika keksi perustaa perheen omakotitalon pihaan karkkikaupan. Hän vei tyhjiä pulloja kauppaan, osti saamilla rahoillaan karamelleja ja myi niitä edelleen kavereilleen. Kauppa kävi hyvin, mutta bisneksessä oli se pieni ajatusvirhe, että Lasse myi ulos halvemmalla kuin kauppa, josta hän osti karkit. Jokainen myynti tuotti tappiota, ja kun perheessä loppui vastikkeeton riskiraha eli tyhjät pullot, liiketoiminta hiipui.

Myöhemmin Jalkanen osti automarketista neljä-packin ja myi limupullot yksitellen eteenpäin. Yläkouluikäisen kauppiaan jatkui tyhjillä cd-levyillä. Jalkanen osti niitä saksalaiselta tukkurilta ja myi eteenpäin vähittäisasiakkaille Huuto.netissä.

”Syvähengittely ja rauhoittuminen pitkin päivää lievittävät stressiä ja auttavat keskittymään. Iltaisin käyn useasti läpi päivän tapahtumia ja rauhoitun ennen nukkumaanmenoa.”

Heikki Salmela, s. 1946, kokki

(Megavest-konserni, Burger-In-konserni, Hes-Pro-konserni ja Salmela-yhtiöt-konserni sekä Burger talo-konserni, noin 250 eri yhtiötä. Liikevaihto 250 milj. euroa, liiketulos riittävä.)

Kun Salmelat aloittivat ravintolatoiminnan, kaikki tehtiin itse. Isäntä kuskasi höyryävää sinappikattilaa kotitalonsa hississä ja valutti naapurinrouvan meikit poskille. Hän valmisti majoneesit, paistoi pihvit, leipoi sämpylät ja illan lopuksi siivosi grillien ympäristön. Kun yhtiö alkoi tehdä ranskanperunoita ja saatiin sopimus Linnanmäelle, muiden töiden jälkeen Heikki Salmela nakkasi ranskalaiset autoon ja ajoi ykköstietä toimittamaan tilauksen Helsinkiin, ja aamuksi takaisin. ”Ei me koskaan ole mitään hirveästi osattu. Me ollaan vaan tehty paljon töitä.”, Salmela sanoo.

”Kun satsaat ja sitoudut asiaan, silloin pärjäät”, Heikki Salmela tiivistää.

Salmela on paitsi työteliäs myös innostuva, suoraviivainen ja yritteliäs. Ne ovat Hesburgerin menestysreseptin muita ainesosia. Jahkailua hän ei siedä lainkaan. Lisäksi tarvitaan sinnikkyyttä ja yrittäjän asennetta.

Susanna Rantanen, s. 1975, BA International Marketing Management

(Heebo ja Employee Agency Emine. Liikevaihto Heebo 91 000 eur, Emine 200 000 eur, liiketulos Heebo -55 000 eur, Emine 22 000 eur.)

”Olen nähnyt paljon pahempiakin tilanteita.” Heebon hallituksen jäsenen Timo Lapin sanat samaan aikaan kiusaavat ja rauhoittavat. Voiko tämän alemmas muka mennä? kahden viikon päästä rahat ovat täysin loppu ja finito, yritys konkurssissa! Lappi kääntää asian toisinpäin: vielä on kaksi viikkoa aikaa hankkia rahoitusta ja töitä, joilla saadaan kassavirta liikkumaan oikeaan suuntaan.

Mohamad Darwirch, s. 1967, rakennusinsinööri

(Atma Trade. Liikevaihto 55 milj. euroa, liiketulos 4,8 milj. euroa)

Englantini oli surkeaa. Ryhdyin etsimään keskustasta englantia puhuvia turisteja ja ehdotin, että näytän heille mielenkiintoisia paikkoja ja olen kaupoissa avuksi, kunhan he vain puhuisivat minulle englantia. Niin opin hyvin englantia.

”Silloin kun työ tuntuu harrastukselta eikä työltä, silloin yrittäjyys on sinun ammattisi.”

Minulla on ollut epäonnistumisia enemmän kuin onnistumisia. Vaikka olen luonteeltani kauppamies, se ei tarkoita, että onnistuisin aina. Ei! Epäonnistumisen hetkiä on ollut enemmän.

Erittäin tärkeää yrittämisessä on lopettaa ajoissa. Yrittäminen ja ruletin pelaaminen ovat lähellä toisiaan. Kun häviät ja otat – anteeksi, nyt sanon rumasti – turpaan ja hyväksyt, että okei, mie hävisin, se kannattaa tehdä, vaikka ajattelet, että muut alkavat puhua, että nyt se epäonnistui. Ihan niin kuin suolla. Siinä vaiheessa, kun tuntuu, että alkaa upota, kannattaa lähteä eikä vajota yhä syvemmälle ja syvemmälle.

”Yritän olla ystävällinen kaikille. Kauppiaalla maine on paras, mitä hän voi luoda itselleen. Jos maine menee, se menee. Sen takia olen erittäin tarkka siitä, mitä että minulla ja minun yritykselläni on hyvä maine. Se auttaa myös elämässä: vaikka tulee huonot ajat, ihmiset luottavat sinuun ja auttavat.

Menestyminen antaa itseluottamusta, mutta ehkä se vääristää ihmisen kykyä arvioida asioita. Kun ihminen menestyy ja onnistuu, hän ryhtyy ajattelemaan, että hän on aina oikeassa ja ryhtyy tekemään arviointivirheitä. Sitten tulee takaisku.

Minun suhtautumiseni ihmisiin on muuttunut enemmän kuin ihmisten minuun. Kun olin harjoittelijana kirpputorilla, asenteeni itseäni kohtaan ei ollut korkea: mie olin ulkomaalainen, mie olin harjoittelijana kirpputorilla. Mulla ei ollut itseluottamusta, ja ihmiset näkivät sen. Miten suhtaudut itseesi, niin ihmiset suhtautuvat sinuun.”

Riku Korhonen, s. 1995, merkonomi

(RikuCo ja MTRJ Palvelut. Liikevaihto 118 000 eur., liiketulos 8 000 eur)

Vanhemmat ovat kuskanneet 16-vuotiasta poikaansa konsolipelien perässä aiemminkin. Kun poika uskoo, että tiedossa on hyvä kauppa, silloin pitää lähteä. Kyydin järjestäminen on myös tapa, jolla he voivat tukea lastaan.

Parhaillaan käynnissä on yhtiön historian suurin kauppa, jossa RikuCo ainakin hetkellisesti kaksinkertaistaa pelimääränsä, kun Isosta-Britanniasta saapuu kaksi trukkilavallista pelikasetteja. Kaupan arvo on viisinumeroinen. ”Ainahan sata nallekarkkia saa ostaa halvemmalla kuin kymmenen!”

Tunnettavuutensa ja uudet asiakkaansa Korhonen on hankkinut toimimalla aktiivisesti huutokauppasivustoilla – Huuto.net, eBay ja muut kansainväliset saitit. Halpojen pelien myyminen on hänelle markkinointia. Niin tutustutaan uusiin ihmisiin, jotka ehkä laajentavat keräilyharrastustaan. Olemassa olevista asiakkaista pidetään huolta – vaikka sitten toimittamalla pelit kotiovelle. Oma auto on helpottanut liikkumista. Aiemmin Korhonen suhasi skootterillaan noutamaan paketteja lentoaseman tullista.

Pertti Yliniemi, s. 1954, kirurgi

(Lapland Hotels)

”Pitää olla rohkeutta tehdä enemmän kuin mitä odotetaan. Enemmän kuin mikä olisi järkevää.”

Sekä yrittämisessä että autoilussa välähtää myös Yliniemen kyltymättömyys: katse ei ole varpaissa vaan naapuritunturin laella. Kun tallissa on uusi auto, hän haluaa päästä vielä uudemman rattiin. Kun hanke on saatu aluille, Yliniemi etsii jo seuraavaa. Se takaa kasvun. Se pitää vireänä. ”Pitää olla verkkoja vedessä siellä ja täällä. Joka vuosi on tehty jotain uutta.”

Peter Fredman, s. 1974, merkonomi

(Eskimo Finland. Liikevaihto 23,3 milj. euroa, liiketulos 1,7 milj. euroa)

”Ei niitä päätöksiä tehdä käppyröillä ja laskelmilla. Sen pitää tuntua täällä”, Fredman sanoo ja taputtaa oikealla kädellään rintaansa vasemmalta puolelta. ”Hyvin äkkiä tuli hymy omille kasvoille. Tää tuntuu hyvältä jutulta!”

Willian Wolfram, s. 1992, Harvard Business School OPM

(DealDash. Liikevaihto 43 milj. euroa, liiketulos 2,9 milj. euroa)

Todennäköisyydet ovat vain todennäköisyyksiä. Kun tekee asioita paremmin kuin kilpailijat, kuuntelee tarkasti asiakkaiden tuntoja ja tarttuu nopeasti uusiin mahdollisuuksiin sen sijaan, että jäisi murehtimaan tehtyjä virheitä, menestyminen on mahdollista.

Uuden oppiminen ja kokeileminen kiehtoo häntä myös liiketoiminnassa, jossa toimialan logiikka ja kilpailuasetelmat saattavat muuttua merkittävästi hetkessä yhdellä innovaatiolla tai suuryrityksen päätöksellä. Strategiaa on oltava valmis muuttamaan nopeasti, hankkeita on uskallettava ajaa ylös hetkessä ja vetää alas yhtä nopeasti, jos ne eivät toimi.

Virgin on tarjonnut Twitterissä yrittäjille mahdollisuutta saada 20 minuutin mentorointitapaaminen Richard Bransonin kanssa. Wolfram on muotoillut hakemuksensa 140 merkkiin. ”3 years ago read your book, chose to screw it and do it, 35 new jobs created. Thanks.” Myyntipuhetwiitti toimi. Wolfram on yksi kolmesta, jotka Branson on valinnut tavattavakseen.

Ilpo Martikainen, s. 1947, DI, TkT, TKK

(Genelec. Liikevaihto 17,9 milj. euroa, liiketulos 900 000 euroa.)

”Julkisuudessa on ollut paljon keskustelua yrityksen arvoista. Monta kertaa niitä näytään kirjattavan julkilausumiksi. Meillä kirjaaminen on tapahtunut myöhään, mutta käytännön elämässä toiminnan malli on ollut pitkään. Perheyritys Genelecin ajattelussa voiton tuottaminen on seuraus siitä, että joitakin muita asioita on hoidettu oikein ja kestävästi. Suhtautumista ihmisiin katsotaan maailmankuvan ja ihmiskuvan läpi: mikä on missäkin tapauksessa oikein? Jos ei tee voittoa, kohta leikki on loppu. Aina voi kysyä, mikä on kohtuullinen voitto. Mikä sen pitäisi olla? Onko jokin liikaa? Jos ei halua ottaa ”kaikki mulle heti nyt”-asennetta, joutuu käymään rajaa: mitkä keinot ovat hyväksyttäviä, mitkä eivät, mikä on oikein, mikä väärin? Se tekee elämästä erittäin mielenkiintoista mutta myös vaikeaa.”

Rakkaudella, Minna

P.S. Tästä seuraavaksi lähden Jäähalliin. Siellä on Helsinki Horse Show. Minut löytää Suomen Ratsastajainliiton osastolta. Jos ja kun löydät minut, tule kiskaisemaan hihasta, moikkaamaan. Ties vaikka keksittäisiin joku ”koska nyt kerran nähtiin kasvokkain”-alennus parin viikon päästä myyntiin tuleviin ensi vuoden seinäkalentereihin!

Ai mistä tunnet minut? Punaiset hiukset, musta pitkä neuletakki. Ihanat pitkät korvikset. Kake-Poni-esitteitä vino pino kädessä. Nähdään!

 

 

 


Vastaa