”Ai niin toikin on tossa!”

Teen aamupuuroa, siirrän sanomalehden syrjään. Laskuja löytyy lehtien alta. Avaan laskut, vien ne työpöydälleni, ajattelin ne vain siihen jättää. Mietin mikä jottei, siinä samallahan voin laittaa paperit mappeihin ja kirjata muutamat luvut ylös. Alan kirjata asioita paperille, tylsällä kynällä. Harmittaahan se, suttuinen jälki. Etsin teroitinta laatikosta, mikä on sotkuinen. Jään järjestämään laatikkoa. Vilkaisen keittiöön, muistan aamupalan. Puuro on jo jäähtynyt, laitan sen mikroon. Odotellessa laitan pöydälle jääneet kirjekuoret tyhjiin maitotölkkeihin, mitä on jo aika paljon pöydällä. Tuvassa on aika vilpoinen ja saisin siinä samalla poltettua ne maitotölkitkin. Taidan laittaa tulet puuhellaan.

Täytyy hakea puita.

Matkalla puukuuriin katselen hevosia, muistan että just nyt olisi hyvä hetki laittaa niiden rehut turpoamaan. Jätän puukassin ovenpieleen, haen ämpärit valjashuoneesta, otan niihin vettä talon seinän hanasta. Tyhjänä roikkuva pyykkinaru hipaisee niskaa, mietin että ehkäpä näin syyskuussa ei enää kuivateta pyykkejä ulkona. Otan narun irti, laitan kerälle ja vien kuistin kaappiin.

Vessahätä ja jano.

Käyn vessassa, huomaan että pyykkikone on jo valmis. Laitan pyykit kuivumaan saunaan. Täytyy laittaa tuli, muuten ei ensi kerralla saa tulta kiukaaseen, työntää vaan savut sisälle. Saunassa ei ole puita, käyn hakemassa pikkukammarista. Sänky vielä auki, pitäisi pedata, mutta varmaan kannattaisi lakanat vaihtaa; kissa nukkuu sängynpäädyssä, jättää karvaa lakanaan. Otan lakanat pois.

Siellä puhtaiden vaatteiden vuoressa on lakanoitakin. Mieluummin sieltä, niin ei tarvitte sitten kaappiin viikata ihan niin montaa.

Olen ottamassa lakanoita olohuoneen keinutuolista, siitä huojuvasta vuoresta. Josko kerralla viikkaisi kaikki puhtaat pois, kerrankin saisi senkin tehtyä. Katselen, minne laittaisin puhtaiden vaatteiden kasat. Lattia on sotkuinen ja sohva karvainen.

Imuri! Siivoan olohuoneen, saan sitten puhtaat vaatteet puhtaana kaappiin.

Imuria hakiessani kävelen olohuoneesta keittiöön. Huomaan puuhellan avonaisen luukun ja auki olevan pellin.

Ne puut.

Laitan takin niskaan, astun ulos. Huomaan vesiämpärit.

Niin ne rehut.

Menen valjashuoneeseen. Laitan rehut turpoamaan. Huomaan täynnä olevan roskiksen, vaihdan tyhjän pussin, lähden viemään roskia roskikseen. Takaisin tullessa katselen kuolleita kesäkukkia amppelissa ja ruukussa ja laatikoissa. Päätän ne nyt vihdoinkin ottaa pois, sen verran niitä jo katsellut ja miettinyt.

Kohtahan on jo joulukuu. Rumia ovat sitten.

Sen verran on perattavaa, että päätän hakea kottikärryt. Vatsa murisee. Kumma juttu, kun näin on nälkä. En tainnut tarpeeksi syödä aamiaista. Josko vaikka kakkosaamupalaa, tässä välissä.

Menossa sisään, huomaan kassin ovenpielessä. Muistan polttopuut, puuhellan. Ja syömättömän puuron, siellä mikrossa. Menen sisään, laitan mikron päälle, lasken että ehdin hakea puita sillä aikaa kun puuro lämpenee.

Haen puut. Laitan tulen hellaan, poltan maitotölkit samalla, kun joku ne kerran oli nostanut lattialle. Kissa pyörii jaloissa, laitan sille ruokaa. Kissantölkkiroskis on täynnä, tyhjennän sen, vien kuistille.

Niin se puuro.

Otan tapettiliisterityyppisen puuron mikrosta. Meni liian kuumaksi, pitää hetki odotella. Koska puuron ekasta mikrokeikasta on jo kaksi tuntia, totean että parasta jäädä paikalleen. Jutellaan siinä samalla isännän kanssa.

Kehun sitä yhtä telkkarin sketsiohjelmaa, missä on monta naista. En muista sen ohjelman nimeä. Isäntä muistaa kyllä, Siskonpeti se on; alkaa selittää kenestä tykkää ja kenestä ei. Sen yhden nimi ei tule mieleen, muut kyllä. Minäkin selitän, että se yksi nainen, se tosi hyvä, on mukana siinä toisessa viihdeohjelmassa, missä on juontajana se..

..no, mikä sen nimi nyt olikaan? No se oli se ohjelma missä on Kuustonen.

Eikun Kyrö ja Hotakainen. Vai oliks ne ees samassa ohjelmassa?

Rakkain terkuin hienoisesti hajapäinen

Minna

 

 

 

 

 


2 thoughts on “”Ai niin toikin on tossa!”

Vastaa